Ах, този Гръндж
122 20.11.2018

Стилът „Гръндж“ отново се възкачва на гребена на модата и печели сърцата не само на свободолюбивите младежи. Днес, той навлиза в модните бутици за възрастни, които на драго сърце са решили да преживеят наново бунтарските 90-те.

Формирането на непокорния гръндж стил беше продиктувано от младите хора, опитващи се да разкажат на обществото за себе си чрез себеизразяване и необичайни дрехи. Американският дизайнер Марк Джейкъбс стана предшественик на новото направление, освобождавайки първата модна колекция от дрехи в този стил. Ключовите елементи на бранда бяха обемните избледнели ризи и свободни палта, туники и сукмани на дребни цветя и кръпки, удължени, развлечени пуловери, прокъсани чорапогащници, метални нитове по обувки, гривни, якета и т. н. - всичко онова, което създаде истинска сензация сред младите хора, а после улиците се наводниха от групи тийнейджъри, приличащи на бедни сираци от приютите.

Желаещите да следват това бунтовническо състояние на душата, не е нужно да се стремят да се облекат с разкъсани дрехи от главата до петите. Гръндж е много естествено комбинируем с редица други модни стилове - милитъри, ежедневен, ретро. Единственото „но“ в случая е, и то трябва да се помни – стилът Гръндж винаги се противопоставя на лукса и блясъка, затова е абсолютно невъзможно да се смесят тези две фундаментално различни посоки в едно изображение.

Отличителна черта тук е наслояването. Което пък е върха на модата! Класическият вид на гръндж е съчетаването на риза върху блуза или риза върху тениска с яке отгоре и шал около врата. Ако добавите към всичко това и износени на вид джинси с кецове ще се вживеете напълно в духа на този стил.