Мода за мъже - Шалът!
37 30.11.2018

Напоследък Шалът беше позагубил популярността си на незаменим мъжки аксесоар. За да се предпазят от студа, джентълмените просто вдигат яката на сакото или палтото си и по този начин заменят основната функция на шала.

Но времената се промениха, модата се завъртя и така, практичните шалове отново се превръщат в ярки и незаменими модни аксесоари към визията, особено зимната.

Функцията на шалът, всъщност е била известна много преди съвременния моден свят. В далечната 1947 г. смели археолози се натъкнали на гробницата на китайския император Цин Ши Хуанг, който бил заобиколен от известните си теракотени войници. И можете ли да се досетите какво е имало върху тях? Ще ви отговорим: Парчета плат около вратовете си, които им помагали да избегнат студа.

Римските легионери също се отличавали с носенето на шалове, макар и далеч по-късно от китайците. Те ги наричали "фокале" и ги носели по време на пътувания до студените райони на Галия и Германия.

И така докато не дошъл яркият и помпозен 17-ти век, когато полезността на шалът е напълно загърбена от типичната суетност. По това време именно се появява и коприната, и висшата класа започва да се загръща със скъпи копринени шалове, от главата до петите. Този аксесоар, например е много обичан от композитора Бетовен, избирайки драматични алени оттенъци. Наполеон Бонапарт също не изостава по-назад. Той е разполагал с копринени шалове, донесени специално от Индия. И крал Луи XIV, между другото, е имал колекция от над сто безценни шалчета.

В този ред на мисли, Шалът може би щеше да си остане атрибут на претенциозният елит, ако не беше известният актьор Марчело Мастрояни, който лансира носенето на шалове сред звездите на киното. Докато Той - Шалът не се превърна в основен отличителен белег на мъжкия свят!

Сега всички стилни мъже могат да приспособят пълна палитра от принтове, цветове и кройки към гардероба си, и да се насладят не само на функционалността на това парче плат, но и на способността му да превърне една обикновена визия в елегантна версия на непреходната мъжка класика.