Еволюцията на Шлифера – част първа
78 21.12.2018

Модата, този вятърничав дявол, се променя непрекъснато. Много детайли от гардероба изчезват, други се завръщат победоносно. А някои претърпяват грандиозна еволюция!

Такъв е случаят с популярните шлифери… Или Пелерината – тази широка връхна дреха без ръкави… Или т. нар. "Trenchcoat" – първоначално дъждобран с висока яка, маншети, колан и прорез на гърба...

Историята на шлифера започва през 1901 г., когато Томас Бърбъри изобретява габардина - плътна памучна тъкан с водоотблъскващи свойства и добра защита от вятъра. Тогава Томас незабавно получава държавна заповед от Министерството на отбраната на Великобритания да ушие палта от тази материя за британската армия. Първоначално, шлиферът е съвсем ефирен, с много джобове и ципове, със защита срещу вятъра и водата, и комфортна кройка. А върхът на масовото му производство настъпва през Първата световна война, когато почти цялото мъжко население е принудено да се запише в Армията.

След края на Втората световна война Европа лежи в развалини и много хора продължават да носят дрехите си от преди войните. В същото време, много жени водят активен начин на живот, работят на равна нога с мъжете, борят се за правата си, и са щастливи да заемат тази част от гардероба на по-силния пол. В края на краищата, шлифера е толкова функционален и удобен! Издутите поли и корсетите остават завинаги в миналото. Габриел Шанел е революционер на това време, подкрепящ и активно насърчаващ тенденцията на това обикновено и удобно облекло.

Постепенно, през 1940-1950г. шлиферите започват да се носят навсякъде, тъй като изглеждат елегантно, подчертавайки авторитета и статута на собственика си. Гангстери и детективи, бизнесмени и филмови звезди – всички търсят изглеждащата успешно и убедително визия на шлифера. Жените пък са съблазнителни, но и едновременно на това загадъчни. Вече няма ограничения в тъканта и детайлите, важна е единствено запазената марка на кройката, която е значително модернизирана. А Марлен Дитрих става емблематична със своя шик шлифер с кожена яка.

Следва продължение…