Еволюцията на Шлифера – част втора
107 21.12.2018

Краят на 1950-та и началото на 1960-та е времето на Новата визия, на Новия свят. Това е момента, когато жените най-накрая започват отново да изглеждат женствени, а мъжете смели.

Модата преживява безпрецедентна революция – носят се мини поли, облекло от нови и невероятни за онова време материи като винил, лак, пластмаса. Шлифера отново е на върха на популярността, но е претърпял значителни промени - става къс и бива изработван от ярки цветове винил и лак. Спомняме си филмите „Шербурските чадъри“, „Закуска в Тифани“, „Дневна красавица“ и всички ленти с Бриджит Бардо и София Лорен.

1970г. вдъхва любов към всички природни, бохемски и етнически мотиви, а на върха на популярността са моделите от велур и кожа. През 1980-та навлизат хипер обема, широките рамене, многопластието и макси дължината. Т. е. връщаме се отново в 30-те години на миналия век. Всеки иска да изглежда делови, уважаван и успешен.

1990-та е емблематична. Тогава се появяват „Матрицата“ и Нео. Ражда се деконструкцията и японските дизайнери излизат на подиума. Малко по-късно, през 2000-та година се бележи бум на секси модата, в която шлиферът отново се скъсява, както през 60-те години. Талията на дънките става ниска има изобилие от пайети, деколтета и мини дължини. Така до 2010г., когато модата става по-целомъдрена и сдържана, а в 2018-та - еклектична и oversize.

Сега, най-важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е да изберете свободен модел шлифер, с дължина под коляното, до средата на прасеца или до земята. И не забравяйте - модата е циклична!